Boekrecensies

Recensies van Tokiko, Geschenk aan een geisha

Er zijn al een aantal lezers die iets hebben geschreven op diverse online boekwinkel-websites. Al twee keer vijf sterren ontvangen op BOl.com en ook op YouBeDo en Libris. Voel je uitgenodigd om het boek te beoordelen en er iets over te schrijven op jouw eigen social media of op de (minder) bekende sites zoals Hebban, Ako, Proxis of Bazarow.

Recensies over De magie van Shikoku

boekcover voor website

Op de website van Reisbijbel is deze recencie van Sigrid Huisman geplaatst op 11 april 2016.

16 september 2015

Ik heb net je boek in één ruk uitgelezen en wil je daar echt heel erg mee complimenteren. Wat me vooral opvalt is hoe je in staat bent om zonder opsmuk, maar zeker niet met valse bescheidenheid, zaken te beschrijven die persoonlijk en spiritueel zijn. Een lange zin voor het woord: ‘echt’:-)  Je beschrijvingen brengen me helemaal terug naar mijn eigen ervaringen. Er is veel herkenning, maar ook verschillen. En dat is leuk. Jij hebt aanhankelijkheid naar tempels die ik me niet eens herinner en sommigen tempels die mij ontroerden lees ik niet terug. Het is mooi om te zien dat iedereen deze tocht door zijn eigen ogen, ziel en mind beleeft! Jouw boek heeft mij geïnspireerd. Er zit kracht in je boek zit om al lezende terug te reflecteren naar je eigen bestaan. Er zit liefde in. Bedankt voor je mooie, persoonlijke, kwetsbare en rijke vertelling! Ingmar Beldman, Haarlem (flight attendant KLM)

15 september 2015

Ik heb je boek uit en ik heb het met zeer veel plezier gelezen! Af en toe had ik tranen in mijn ogen en dat begon al op de eerste paar bladzijden. Echt mooi geschreven en zo dat ik zelf enorm veel zin krijg naar Japan te gaan en de pelgrimstocht te lopen. Wat indrukwekkend. Mij raakte vooral je spirituele groei, je herwonnen levensvreugde en gewonnen liefde. Prachtig. Ik heb je boek doorgespeeld naar de redactie van Wierook en Pepermunt en gezegd dat jij een goede gast zult zijn voor een studiogesprek met Annemiek Schrijver. Kitty Mul, Amsterdam (verslaggever RKK Radio 5)

16 augustus 2015

Wat een prachtig boek heb je me bezorgd, heel veel dank daarvoor. Gisteren lag ’t al in de bus en vandaag heb ik ’t uitgelezen, in één ruk dus, zoals dat heet. Wat me geraakt heeft zijn zowel de inhoud als de vorm. De inhoud biedt niet alleen een bijzondere weergave van de pelgrimage zelf, maar ook een intiem zelfportret van de auteur. Verder heb ik uit je boek het een en ander opgestoken. De vormgeving van Erik Thé is om door een ringetje te halen, met de ‘flip’ als knappe vondst, om de rondgang over het eiland voelbaar te maken. Maarten Valkenburg, Rotterdam (auteur van DROOMLAND – Pelgrimeren op Shikoku)

12 augustus 2015

Prachtig, een monument onder de pelgrimsverslagen! Over de inhoud hoeven we het niet meer te hebben, die is hartstikke interessant. Schitterend vormgegeven, met leuke vondsten zoals de kaartjes met de stopplaatsen, een omslag die precies weergeeft wie je bent en wat je daar kwam doen. Ook een vondst is de scheiding tussen tekst en beeld, waardoor beide goed uitkomen. Zelfs als je alleen plaatjeskijker bent, kom je aan je trekken. Een resultaat om heel trots op te zijn en ik hoop dat dit levenswerk het begin is van nog meer reisboeken. Floortje Dessing op reli toer! Natuurlijk heb je mij in je nawoord een te grote rol toebedeeld. Het boek was er al en samen hebben we hier en daar een stukje geschaafd of een nieuw plankje ingezet. Niet meer. Maar ik wist al die tijd dat er iets moois uit zou komen, vandaar mijn inzet. D. de Scally, Heiloo (teksredactie)

Je boek heb ik intussen uit en ik heb er erg van genoten. Ik vind het zo knap en bewonderenswaardig hoe je zo open over je emoties en je gevoelens schrijft, ontwapenend en ontroerend mooi, ik doe het je niet na… H. Rutten, St. Hubert

1 augustus 2015
Het leest heerlijk, dus is het moeilijk om het verhaal weg te leggen en andere dingen te doen. Het is boeiend  en ik hou van je stijl. Het mooiste boek van alle boeken die ik in de afgelopen jaren las. M.V. de Beijer, Alkmaar
29 juli 2015
Je schrijfstijl doet me denken aan die van Bettine Vriesekoop. M. Jaquet, Alkmaar
28 juli 2015
Ik heb het boek NU in mijn handen. Spannend. De prelude is al indrukwekkend en “kirei” Yvonne, goed gedaan meissie, je mag trots op jezelf zijn, wij zijn het in ieder geval. C. Nieboer, Alkmaar
28 juli 2015
Wat leest het boek lekker weg! W. Molenaar, Alkmaar

11 november 2014

Ik heb je manuscript in één ruk uitgelezen en vind het prachtig!  Goed en helder geschreven en de combinatie van informatie over Japan en informatie over jouw privé doet het goed. Ook de woordenlijst zie ik als een duidelijke aanvulling uit: reactie bij afwijzing van uitgeverij

6 november 2014

Je zou kunnen zeggen dat het een ‘filmisch’ verslag is. Je binnenwereld of je spirituele ontwaken komen weinig van binnenuit aan de orde. Soms in korte zinnen, maar dan toch blijft het bijna van buitenaf. Het is wel duidelijk dat je een groot schrijftalent hebt en een sterk observerend vermogen. Het is echt een intelligent reisverslag uit: reactie bij afwijzing van uitgeverij

Boeken waar ik zelf inspiratie uit haal

kafka op

Dit boek voert de hoofdpersonen naar Shikoku, het eiland waar ik mijn pelgrimstocht deed. De sfeer op Shikoku is niet treffender te omschrijven dan Murakami doet in dit boek. Het mooiste boek dat ik ooit heb gelezen.

 haruki

‘De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren’ van Haruki Murakami is een prachtig en zeer toegankelijk werk. Een verhaal waarin een man op zoek gaat naar zijn oude klasgenoten, omdat hij niet begrijpt waarom zijn vriendengroep van vroeger hem van de ene op de andere dag helemaal links heeft laten liggen. De titel is gedurfd lang en verwijst naar een compositie van Liszt (Années de Pélerinage). De kaft is origineel en zeer toepasselijk, ook al zie je dat pas als je dit boek uit hebt. Lezen!

guus kuijer

Guus Kuijer schrijft geen woord teveel. De lezer kan uit de witregel veel meer opmaken dan er werkelijk staat. Een meesterschrijver en mijn grote voorbeeld.

duizend dagen in China

Dit boek geeft een kijkje in een Aziatische wereld, gezien vanuit het oogpunt van een westerse. Bettine is een goede observator, schrijft onderhoudend en met oog voor detail. Ze oogt bewondering. Ook al is China wezenlijk anders dan Japan, zelfs ik zou erheen willen gaan door dit boek. Azië fascineert.

ineke albers

Ineke Albers schrijft over befaamde monniken op een berg bij Kyōto, die lopend duizend nachtelijke pelgrimages maken om toegelaten te worden tot abt in het Tendai-boeddhisme. Het is een ongelofelijke zware training die deze kaihōgyō-monniken tot het randje van de dood brengt. Wie het volbrengt, wordt beschouwd als ‘levende Boeddha’. Gefascineerd las ik over de rituelen van deze speciale pelgrims en ik zocht herkenning in vele wetenschappelijk onderbouwde uiteenzettingen over ‘lopen’. Ik vond haar definitie van shugyō heel erg mooi. Ze omschrijft dit als volgt: langdurige oefening die het aanleren van een technische vaardigheid tot doel heeft, maar ook de algehele karaktervorming en ethische ontwikkeling van de leerling.